Zbytinský kostel vznikl kolem poloviny 14. století. Po požáru roku 1738 byl barokně obnoven a přesvěcen. Dodnes dominuje obci, jinak těžce postižené poválečným vývojem.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 05/2010
Zbytinami prochází silnice II/165 Blažejovice - Smědeč. Ke kostelu je z ní nutno odbočit pod návsí vzhůru, parkování je možné přímo na návsi. Železniční stanice Zbytiny na trati Číčenice - Volary je vzdálena asi 500 m k jihu. Obcí prochází červená turistická značka Volary - Chroboly a cyklostezka 1055.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 10.30.

Kostel svatého Víta (původně svaté Kateřiny) ve Zbytinách
    Obec na rozvodí Vltavy a Blanice se poprvé připomíná roku 1388. Podle slohového rozboru tehdy kostel už stál: klenba presbytáře se klade do období kolem roku 1340. Kostel prošel jistě řadou úprav v souvislosti se živelnými i válečnými pohromami. Roku 1738 vyhořel naposledy a po důkladné obnově ve stylu velmi redukovaného baroka byl zasvěcen novému patronovi. Od té doby se jeho vzhled už zásadně neměnil. Stavba

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek