Židovský hřbitov v Dolní Lukavici pochází údajně z 15 . století, ale první zmínka o něm je až z roku 1654. Pohřbívání zde skončilo počátkem 20. století. Stojí vlevo od silnice do Lišice.
© Prudký Martin, 01/1999
Dolní Lukavice je ves jižně od Dobřan v bývalém okrese Plzeň-jih. Ke hřbitovu je velmi dobrý přístup od silnice do Lišice, od níž stojí vlevo. Nachází se v bezprostřední blízkosti křesťanského hřbitova, což není obvyklé. Setkáváme se s tím spíše u hřbitovů ve městech než na venkově. Mohlo by to svědčit o určité náboženské snášenlivosti našich předků, což je v případě židovského národa velmi dobré.
Prudký Martin , 11.11. 2010

historie

Hřbitov byl možná založen již v patnáctém století, ale první zmínka o něm je až z roku 1654. Nejstarší náhrobek na něm, alespoň podle čitelnosti nápisů, z pochází z roku 1711. Pohřbívalo se zde až do počátku 20. století

popis

Hřbitov je umístěn ve svahu vlevo od silnice a má barokní a klasicistní náhrobní kameny. Ohrazen je lehce schátralou zdí.
    Plzeňský kraj,  Plzeň-jih  (PJ), Dolní Lukavice