Hrady.cz
Bílá věž nahradila dvoupatrovou zvonici z roku 1581, zničenou po požáru v roce 1689. Po požáru v roce 1758 byla zvýšena o třetí patro a získala současnou podobu. Bohatě zdobený barokní portál z roku 1678 býval původně v průčelí arciděkanského chrámu, na věž byl přenesen v roce 1898.
zvonice Bílá věž
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Zvonice Bílá věž nahradila původní dvoupatrovou zvonici z roku 1581, zničenou po požáru v roce 1689. Tvořila vstupní bránu na hřbitov, který okolo děkanského kostela býval. Po požáru v roce 1758, při kterém byla věž znovu poškozena, byla zvýšena o další (třetí) patro a získala současnou podobu. Bohatě zdobený barokní portál z roku 1678 býval původně v průčelí arciděkanského chrámu, na věž byl přenesen v roce 1898.