Hrady.cz
Jednolodní, obdélníkový kostel s pětiboce uzavřeným presbytářem, s obdélníkovou sakristií a s hranolovou věží v západním průčelí. Původně gotická stavba přip. r. 1384. Opravena v 16. stol., loď s věží vystavěny kol. r. 1735. Roku 1870 obnovena věž a r. 1874 zřízen nový strop v lodi. Okolo hřbitov.
kostel
Graficke pismenko Původně gotický kostel Proměnění Páně, prvně připomínaný roku 1384, opraven v 16. století. V roce 1735 od Alžběty Dobřenské z Dobřenic opraven a opatřen novou zděnou hranolovou věží na místě bývalé dřevěné. R. 1868 vichřicí smetena vrchní část věže, spadla na presbytář a prorazila klenbu. R. 1870 věž obnovena, r. 1874 zřízen nový strop v lodi. Interiér bohatě zdobený deskovými obrazy, např. Proměnění Páně, Zmrtvýchvstání, Poslední večeře, Zvěstování, Klanění tří králů. V lodi několik soch – sv. Izidor, čtyři evangelisté. Zevně na kostele zazděny bořkovské náhrobníky, vesměs erbovní z 16. století. Kolem kostela na hřbitově řada pseudogotických náhr. ...
rodo chrozit podle E. Pocheho Umělecké památky Čech, 27.2. 2011

popis

Kostel je jednolodní, obdélníkový, s pětiboce uzavřeným presbytářem s obdélníkovou sakristií a s hranolovou věží v západním průčelí. Gotický presbytář zevně s opěráky a s okny půlkruh. uzavř., stěny barokní lodi a věže zevně členěny pilastry a okny segment. uzavřenými se šambránami. V 1. patře věže kruchta s balkónem konvexně vysunutým do lodi. Vchody do kostela jsou dva – pod věží na jižní straně a do lodi na severní straně. Na západní straně

rodo chrozit podle E. Pocheho Umělecké památky Čech, 11.3. 2011