Hrady.cz
Farní budova vznikla roku 1634 sjednocením několika starších budov. Zachovala se zde pozdně gotická světnice, zaklenutá křížovou klenbou a rozlehlé prostory s renesančními klenbami. V ohradní zdi je druhotně zazděna konzola z druhé pol. 13. století.
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Farní budova vznikla roku 1634 sjednocením několika starších budov neznámého původu a určení. V budově se zachovala pozdně gotická světnice, zaklenutá křížovou klenbou. Hlavní budova farního úřadu s barokním vstupem z Lazebnické ulice pokračuje směrem do Jakubského náměstí obytnou částí a hospodářskými budovami. V tomto průčelí se zachoval lomený portál, za kterým jsou rozlehlé prostory s renesančními klenbami. V ohradní zdi je zazděno několik dělových koulí, konzola z druhé poloviny 13. století a renesanční reliéf znázorňující alegorii Lásky. V interiéru jsou obrazy čtyř evangelistů od Jindřicha Václava Noska z roku 1702.
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 2, J/N, Academia, Praha 1999), 20.5. 2010