Hrady.cz
Kámen neštěstí připomíná místo, kde se v roce 1672 zabil rytíř z Rumerskirchenu, který předtím v opilosti prostřílel obraz sv. Anny Samotřetí v kapli zámku Volšovy. Kámen byl v roce 2008 opraven a vybaven sloupkem s informační tabulí.
Kámen neštěstí na sušickém náměstí
© Milan Caha 01/2010
Graficke pismenko Kámen neštěstí připomíná místo, kde se v roce 1672 zabil rytíř z Rumerskirchenu. Ten byl hostem Ferdinanda z Boryně na zámku Volšovy. Jednoho dne se opil a v opilosti prostřílel obraz sv. Anny Samotřetí v kapli zámku. Poté nasedl na koně a odjel do Sušice. Na náměstí jeho kůň upadl, rytíř se postřelil a zemřel. Místo, kde se zabil, bylo označeno starým náhrobním kamenem. Ve městě se pak tradovalo, že každému kdo přes kámen přejde, se stane neštěstí – minimálně jej brzo potká rýma nebo bolest hlavy. Kámen byl velmi silně poškozen a tak byl v roce 2008 opraven kameníkem Karlem Pokorným a vybaven sloupkem s informační tabulí, který vytvořil umělecký kovář Jan Zoubek.
Milan Caha (zdroj: text Kajetána Turka na www.okraslovacispoleksusice.cz), 16.1. 2010