Zámek na místě panského sídla, připomínaného r. 1338 jako majetek pánů z Lipé. Jako zámek zmiňován r. 1534 za pánů z Nabdína. R. 1747 přestavěn na trojkřídlý barokní zámek. V l. 1936–85 zde byl domov důchodců, dnes ústav sociální péče.
zámek od jihu
© Milan Caha 06/2009
Graficke pismenko Vzhledem k současnému využití zámku jsou jeho prostory i jeho nádvoří nepřístupné a vedení ústavu prosí o respektování zákazu vstupu do areálu. Vedle zámku stojí zajímavý, leč zchátralý a dále chátrající, barokní špýchar.
8.1. 2010

historie

Panské sídlo, tehdy označované Poděhusy, stálo na místě dnešního zámku před rokem 1338, kdy je uváděno jako majetek pánů z Lipé. Jeho stavebník ani druh panského sídla nejsou přesně známy. Vedle označení „tvrz“ se objevuje i označení „hrad“ (v roce 1377) a „hrádek“ (v roce 1498). Pánové z Lipé ves Hrádek s tvrzí předali staroboleslavské kapitule. Vlastnila je do roku 1498, kdy panství koupil zemský písař Prokop z Habřiny. Od počátku 16. století

Milan Caha (zdroj: kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; Východní Čechy. nakladatelství Svoboda, Praha 1989), 8.1. 2010