Zbytky tvrze z konce 13. století, založené nejspíše pány ze Zbraslavic. Tvrz přestavěna renesančně, po požáru r. 1809 rozebrána a v jejích místech postaveny na starších základech hospodářské budovy. Dochovány zbytky hradeb a sklepy.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled od východu, vlevo upravené zbytky původní věže
Městečko Zbraslavice leží asi 16 km jihozápadně od Kutné Hory a 10 km severovýchodně od Zruče nad Sázavou a můžete se sem z obou zmíněných míst dostat bez problémů i vlakem. V západní části městečka hned za kostelem sv. Vavřince se nachází budova nově opravovaného zámku a ještě dále k západu na nízké ostrožně přestavěné zbytky středověké tvrze, někdy označované i jako hrad. Obě památky jsou jako soukromý majetek běžně nepřístupné veřejnosti.
Filip Matoušek, 1.2. 2006
historie

Historie

Prvním doloženým majitelem byl roku 1260 Rudolf ze Zbraslavic, jehož potomci zde potom sídlili až do první třetiny 14. století. Poté bylo zboží rozděleno mezi více majitelů, a to až do počátku 15. století, kdy je opět spojil Mikuláš z Kolovrat na Chřenovicích. Z průběhu druhé poloviny tohoto století je doložen dlouholetý majetnický spor mezi Svatby z Otradovic a Bohušem ze Švabínova a z Drahobudic, který tehdy vlastnil třetinu zbraslavického statku. Svatbové však majetek zanedlouho opět spojili a Jiří Svatba jej potom roku 1534 prodal Jindřichu Firšicovi z Nabdína. Z dalších rychle se střídajících majitelů lze uvést Malovce, Horňátecké z Dobročovic a po r. 1667 Odkolky z Újezda. Časté majetkové změny ukončil až rok 1885, kdy Zbraslavice se sousedním Hodkovem zakoupil podnikatel Jan Šebek, jehož potomkům patřily až do znárodnění r. 1948.

Další texty historie

Komentáře