Původně raně gotický kostel ze 13. století, přestavěn 1544, barokně v 17. století, novogoticky 1904. Zachována klenba presbytáře z roku 1544. Do roku 2007 farní, dnes využíván jen sporadicky.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 06/2009
Kostel přístupný během bohoslužeb. Pravidelné se konají vždy první neděli po svatém Martinu od 15.00, další informace viz kontakt.
Ivan Grisa , 18.6. 2009

Kostel svatého Martina v Petrovicích II

Původně raně gotický kostel ze 13. století v západní části obce na spodní straně hřbitova. Přestavěn roku 1544 do goticko-renesanční podoby, barokní úprava exteriéru v 17. století, dnešní vzhled pochází z novogotické přestavby, provedené roku 1904. Zachována klenba presbytáře z roku 1544. Do roku 2007 sloužil jako farní, dnes využíván jen sporadicky.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 18.6. 2009

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Petrovice II