Notice: Undefined variable: pgTitle in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 140 , Mladá Boleslav
Vysoká hranolová věž, postavená v novorenesančním stylu, nahradila roku 1894 starší objekt téhož určení (viz heslo). Z provozu vyřazena v 60. letech 20. stol., od té doby jsou ve věži kanceláře. Při velké rekonstrukci na přelomu tisíciletí byla zlikvidována nádrž v posledním patře.
Věž od severozápadu

Nová vodárenská věž v Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Vysoká hranolová věž, jejíž vrchol je nejvyšším bodem historického města, funkčně nahradila starou vodárenskou věž roku 1894. Architektonické řešení v novorenesančním stylu koresponduje se sousední novou radnicí. Spodní patra od počátku sloužila jako kanceláře. Vodu čerpala z Jizery parní vodárna v údolí.
Od roku 1907 převzala zásobování vodou nová vodárna v Chobotech. Vodárenská věž byla vyřazena z provozu v 60. letech 20. století. Při velké rekonstrukci komplexu nové radnice na přelomu tisíciletí byla demontována nádrž v posledním patře a nahrazena dalšími kancelářemi, věž byla vybavena výtahem. Záměr na zřízení propojovacího prampouchu byl nakonec zamítnut, takže zaměstnanci odborů stavebního a rozvoje města musejí na svých cestách ke kolegům vyjít na ulici.
Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol., Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 1.11. 2009

věž
    vodárenská