Jednokřídlý barokní lovecký zámeček hraběte Františka Josefa z Valdštejna z r. 1711 od stavitele Mikuláše Raimondiho. Dnes slouží objekt jako myslivna.
pohled na hlavní frontu zámečku
od východu
Tento malý lovecký zámeček leží v místní části obce Ptýrov, v Maníkovicích, asi 5 km západním směrem od Mnichova Hradiště. Kolem zámečku pojedete, pokud se vydáte z Mnichova Hradiště po červené cyklotrase směr do Bakova nad Jizerou a Bělou pod Bezdězem. Zámeček je však vidět již z dálky po levé straně (přibližně v prostoru mezi místními částmi Ptýrova - Čihátky a Branka), pokud pojedete po cestě ve směru z Bakova nad Jizerou do Kláštera Hradiště nad Jizerou.
Ondřej Štěpánek, 1.9. 2008
popis

Jednokřídlý, jednopatrový zděný zámek byl postaven v barokním slohu na obdélníkovém půdorysu s osou ve směru sever-jih. Delší strana zámku nese v přízemí i v patře řadu sedmi oken, některá byla však později zazděna. Kratší strana zámku má vždy po třech oknech, jak v přízemí, tak v patře. Fasáda budovy je zdobena jednoduchou štukovou výzdobou (mezi okny) a bosovanými nárožími. Vchod do zámku je veden v delší stěně budovy, a to ze strany odvrácené od cesty. Budova zámku je kryta mansardovou střechou, proraženou dvěma komíny. Dvůr zámku je dnes při severní straně zastavěn hospodářskými budovami, spíše dřevených konstrukcí.

historie

Historie loveckého zámečku se začíná psát v roce 1711, kdy jej nechal postavit na pokyn hraběte Františka Josefa z Valdštejna stavitel Mikuláš Raimondi. Dnes slouží objekt zámku jako myslivna.

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB),