Barokní zámek, pův. renesanční. Od r. 1627 majetkem rodu Valdštejnů. Koncem 17. stol. byl zámek barokně přestavěn zároveň s konírnami a sallou terrenou. V r. 1833 se zde konala schůzka panovníků Svaté aliance, na které byla upevněna moc Rakouska-Uherska, Ruska a Pruska.

Prohlídkové okruhy:

I. Valdštejnské interiéry - okruh cca 50 min. zahrnuje prohlídku hraběnčiny ložnice s předpokojem - hraběnky Marie Markéty z Valdštejna (roz. Černínové z Chudenic); začátek 18. stol., Italského pokoje, hudebního salónu, obrazárny, loveckého salónu, přijímacího sálu, dámského salónku, Delfské jídelny (vybudované dle projektu architekta Adalberta Wendera v l. 1865 -1872 v duchu romantického historismu, vznikla pro umístění rozsáhlého souboru delfské a německé fajánse, italské majoliky, čínského porcelánu atd.), orientálního salónu a knihovny.
II. Interiéry Svaté aliance a zámecké divadlo - okruh cca 45 min. zahrnuje prohlídku zámeckého divadla z konce 18. stol. (iluzivní klasicistní výmalba), divadelní šatny a interiérů k příležitosti setkání panovníků Svaté aliance - Empírový salón, pamětní salón, lovecký salón a zbrojnice.
III. Hrobka Albrechta z Valdštejna v kapli sv. Anny (Lapidárium a kostel Tří králů) - okruh cca 30 min zahrnuje prohlídku sala terreny v zámecké zahradě, a poté kostela a kaple sv. Anny, kde jsou od r. 1785 uloženy ostatky Albrechta z Valdštejna. Od r. 1966 lapidárium středočeské barokní plastiky (z dílny Matyáše Bernarda Brauna, rodiny Jelínků, I. Platzera a další).
IV. Dětská prohlídka - jen v období červenec - srpen, okruh cca 30 min s průvodcem v dobovém kostýmu pro malé návštěvníky (určeno pro děti do 9 let), pohádkový příběh v zámeckých interiérech o dvou zakletých rytířích a majiteli zámku Vincenci z Valdštejna.
historie

Barokní zámek Mnichovo Hradiště, původně renesanční, postavený Václavem Budovcem z Budova, přešel po bitvě na Bílé hoře do vlastnictví Albrechta z Valdštejna. Koncem 17.stol. a začátkem 18.stol. byl zámek přestavěn do současné barokní podoby zároveň s konírnami, sallou terrenou a jízdárnou. Součástí areálu je i komplex kapucínského kláštera, kostela Tří králů a kaple sv. Anny dokončené začátkem 18.stol. Od roku 1627 až do roku 1946 byl zámek ve vlastnictví rodu Valdštejnů. Zachovaly se zde četné sbírky porcelánu, původní zařízení, zámecké divadlo, duchcovská knihovna a hrobka s ostatky generalissima Albrechta z Valdštejna, které jsou uloženy v kapli Sv.Anny. Nejdůležitější událost, která se odehrála v roce 1833, za majitele Kristiána z Valdštejna, byla schůzka Sv.aliance za účasti císaře rakouského Františka I. s manželkou Karolinou Augustou, ruského cara Mikuláše I. a pruského prince Fridricha Viléma. Na této…  číst dále

Středočeský kraj,  Mladá Boleslav  (MB), Mnichovo Hradiště