domek Boženy Němcové

kupecký dům Augustina Hůlka
Kupecký dům Augustina Hůlka, v letech 1837–1838 v něm pobývala Božena Němcová. V současné době je v něm umístěna expozice dobového zařízení.
Graficke pismenko Město Červený Kostelec leží 10 km severovýchodně od Náchoda. Nachází se v krásném prostředí nedaleko Orlických hor, Krkonoš, Broumovských stěn a východočeských sklaních měst. V okolí nalezneme turisticky atraktivní místa – Náchod, údolí řeky Úpy s Ratibořicemi a Babiččiným údolím, Hronov, Polici nad Metují a nespočet dalších. V blízkosti města u rybníků Brodský a Špinka jsou autokempinky a krásné koupání.

Domek Boženy Němcové
    Dům kupce Augustina Hůlky čp. 127 a vedlejší dům pláteníka Vincence Bureše čp. 139 představuje ukázku domů zámožných kosteleckých měšťanů v první polovině 19. století. Domy s původně barokními průčelími byly vyzdobeny klasicistně. Tehdy zde také bydlela Božena Němcová (1837–1838) – na její pobyt upomíná pamětní deska umístěná na průčelí domu v roce 1912.
    Ludvík Műhlstein, Jiří Šolc - Červený Kostelec; 1988, 23.10. 2009

Náchod  (NA)