Turistická chata na vrcholu Velkého Javorníku (918 m). Založena jako malá útulna z iniciativy olomouckého arcibiskupa T. Kohna r. 1897. R. 1915 vyhořela a byla r. 1935 nahrazena současnou chatou Pohorské jednoty Radhošť. Z vrcholu krásné výhledy.
vstupní část chaty
© Jan P. Štěpánek 09/2008
Graficke pismenko Turistická chata na vrcholu Velkého Javorníku (918 m. n. m.), respektive nedaleko jeho vrcholu ve výšce 905 m. n. m. Velký Javorník je nejvyšším vrcholem tzv. Veřovických vrchů, které jsou součástí Moravskoslezských Beskyd. Veřovické vrchy se táhnou mezi městy Frenštátem pod Radhoštěm (nad nímž se Velký Javorník vypíná), Rožnovem pod Radhoštěm a Valašským Meziříčím.

Historie a popis přístupu k chatě
    Pro svou dominantní polohu s nádherným kruhovým výhledem na Beskydy, ale i Poodří a ostravskou pánev, byla na vrcholu Velkého Javorníku vystavěna již v roce 1897 arcibiskupská chata (útulna) z iniciativy olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna. Ta však roku 1915 vyhořela a byla až v roce 1935 nahrazena v podstatě současnou chatou Pohorské jednoty Radhošť. Chata je v současnosti jednou z nejnavštěvovanějších horských chat v Beskydách. Za

Nový Jičín  (NJ)
    Bordovice