Tvrz založil v druhé pol. 13. stol. Hron z Náchoda. První písemná zmínka r. 1422. Za husitských válek se jí zmocnil Jan Kolda ze Žampachu. Poslední zmínky z r. 1462. Kolem r. 1500 se z ní stává svobodný dvůr, který na jejím místě stojí dodnes.
svobodný dvůr na místě tvrze
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Počátky Hronova souvisejí s kolonizací, kterou směrem k severu prováděl v druhé polovině 13. století pan Hron z Náchoda z rodu Načeraticů. Ten za své služby Václavu I. obdržel území od strážného hradu na vrchu Homolce u Náchoda až k soutoku Olšavky s Metují. Na ochranu nově nabytého území zde pravděpodobně založil na břehu Metuje vodní tvrz. Tu pak propůjčoval svým služebníkům výměnou za povinnost manské služby při ochráně náchodského panství od severu. Hronovi potomci vlastnili panství do roku 1316, kdy jej Jan Lucemburský věnoval Hynkovi z Dubé. Za jeho vlády, v roce 1359, se poprvé v písemných pramenech objevuje Hronov. Hynek ...
Milan Caha (zdroj: Zdeněk Wirth: Soupis památek historických a uměleckých v Království českém, ročník 34. Politický okres náchodský, Praha 1910, Hladký, L.: Hronov a jeho muzeum, 2. vyd. Náchod 1997, Encyklopedie českých tvrzí 1, Argo, Praha 2005), 17.12. 2008

zaniklý
     Náchod  (NA)