důl Trojice

důl sv. Trojice, Dreifaltigkeit Schacht
Důl sv. Trojice (Trojice) založil hr. Wilczek r. 1844 původně jako mělký. V r. 1870 přebudován na hlubinný. R. 1899 postavena ocelová těžní věž a nová strojovna. Těžba ukončena r. 1964. V l. 1970–74 byly zasypány těžní jámy.
budova dolu Trojice z režného zdiva při Těšínské ulici
© Jan P. Štěpánek 11/2008
Graficke pismenko Památkově chráněné těžní a provozní budovy bývalého dolu sv. Trojice (známější pouze jako Trojice) ve Slezské Ostravě, při ústí tzv. Trojického údolí na jehož konci se tyčí známá halda Ema.
Objekty z typického režného zdiva stojí při ulici Těšínská, naproti ústí ulice Podzámčí, vedoucí ke Slezskoostravskému hradu. Areál bohužel postrádá v minulosti zdemolované ocelové těžní věže, tak charakteristické pro tento důl.

historie

S dolem svaté Trojice (pojmenován podle svátku sv. Trojice, na který byl důl založen) je spjat i samotný počátek dolování uhlí v Ostravě. Důl byl založen při ústí tzv. Trojického údolí, kde byl učiněn první úředně zaznamenaný nález uhlí již v roce 1753. Na panství hrabat Vlčků (Wilczků) pak v roce 1757. O těžbu uhlí však v těch dobách ještě nebyl zájem a proto zpráva o nálezech kamenouhelných slojí i důlní mapa vyhotovená v r. 1767 hormistrem

Jan P. Štěpánek dle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a knih o historii Ostravy, dolování a hornictví, 7.12. 2008

61-62 Ostravsko

technická památka