Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Staré Hradisko, u Malého Hradiska

Staré Hradisko

u Malého Hradiska
Keltské oppidum evropského významu v prostoru Drahanské vrchoviny. V minulosti proslavené zvláště nálezy jantaru, uvedeno i na mapě Komenského. Novodobé výzkumy odhalily nejedno překvapení ze života Keltů u nás.
Staré Hradisko - Typický snímek plošin mezi valy.
Typický snímek plošin mezi valy.
© Ivo Rozehnal, 10/2008
Graficke pismenko Staré Hradisko leží severovýchodně za obcí Malé Hradisko, v prostoru Drahanské vrchoviny nad říčkou Oklukou (Hloučelou). Do samotné obce vede několik turistických značek. Na lokalitu Starého hradiska vede odbočka červené značky. Samotné hradisko má svoji naučnou stezku. Obec Malé Hradisko leží při silnici Prostějov – Boskovice.
Ivo Rozehnal, 21.10. 2008

Staré Hradisko
    Staré Hradisko je oppidum v okrajové části Drahanské vrchoviny. Patří k nejdůležitějším na Moravě a řadí se mezi nejvýznamější keltská oppida v evropském měřítku. Přesto je značně opomíjeno a veřejnosti není příliš známo. Hradisko zaujímá značně protáhlý ostroh nad soutokem potoka a říčky Okluky (Hloučely) ve výšce 538 m n.m. Procházela tudy tzv. Jantarová stezka, která spojovala Balt s Jadranem. Už od středověku místo proslulo nálezy jantaru,

Ivo Rozehnal - podle www.keltové.cz, www.turistickyweb, místní naučné stezky a reg.tisku - 2006-08, 21.10. 2008