Nádrž Seč je údolní přehrada v Železných horách o délce asi 7 km, hojně navštěvovaná turisty.
Sečská přehrada
Uprostřed hráz přehrady, vlevo skála s tunelem a zbytky hradu Vildštejn, vpravo vrch se zříceninou hradu Oheb
Graficke pismenko Přehrada Seč každoročně láká mnoho rekreantů. V okolí je dostatek památek např. zříceniny hradů Oheb, Vildštejn, Lichnice, zámek Žleby s oborou, hřebčín Slatiňany... Koupání se doporučuje spíše v prvním měsíci prázdnin, protože pak se zde objevují sinice.
Marie Šustrová, 25.8. 2007

historie

Vodní nádrž Seč se nachází v Železných horách na řece Chrudimce. Byla vybudována v letech 1925–34. Úkolem přehrady je ochrana proti povodním a výroba elektrické energie, ale slouží také jako významné rekreační středisko. Vodní nádrž zpestřuje ostrov s lesíkem. Na skalách kolem jsou vidět i zříceniny hradů Oheb a Vildštejn. Ve skále pod zříceninou hradu Vildštejn byl vybudován silniční tunel.
    Marie Šustrová, 21.8. 2007

popis

Zděná žulová hráz je vysoká 42 metrů a její délka je 165 metrů. Přehrada pojme až 22 miliónů metrů krychlových vody. Je dlouhá 7 km a plocha činí 220 hektarů, maximální hloubka je 25 m. Při stavbě byly zatopeny 4 mlýny, 4 pily, statek, hospodářské budovy a 11 obytných domů. Kámen na stavbu se dopravoval lanovou dráhou z lomu pod Libkovem. Dřevěným potrubím o průměru 2 m je dopravována voda k elektrárně, která se nachází asi 1,5 km pod

Marie Šustrová, 26.8. 2007

vodní plocha