Jiráskovo divadlo bylo postaveno roku 1930 v neoklasicistním stylu architektem J. Freiwaldem. Najdeme zde Velký divadelní sál, Malý sál využívaný k pořádání výstav, Jiráskovo muzeum a v přístavbě z roku 1999 nový víceúčelový sál Josefa Čapka.
Jiráskovo divadlo v Hronově
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Město Hronov je městečko v severovýchodních Čechách v půvabné krajině na řece Metuji. Nachází se 8 km severozápadně od Náchoda. Prochází jím silnice č. II/303 Náchod – Hronov – Broumov a železniční trať č. 026 Týniště n.O. – Hronov - Meziměstí. Autobusová doprava je zajišťována několika spoji na trati Náchod – Broumov.
Hronov je rodištěm tří významných českých umělců. Spisovatele a dramatika Aloise Jiráska (1851- 1930), malíře a spisovatele Josefa Čapka (1887-1945) a spisovatele Egona Hostovského (1908-1973).
Jiráskovo divadlo stojí v centru města na náměstí Čs. Armády. Každoročně v srpnu se zde koná mezinárodní přehlídka amatérského divadla Jiráskův Hronov.

popis

Jiráskovo divadlo najdeme v severovýchodním rohu hronovského náměstí. V neoklasicistním slohu bylo postaveno roku 1930 podle návrhu architekta Jindřicha Freiwalda. Velký divadelní sál má kapacitu 410 míst a zde se kromě divadelních představení konají filmová promítání a různé koncerty. Malý sál je využíván zejména jako výstavní hala. V druhém patře divadelní budovy najdeme Jiráskovo muzeum, zaměřené k historii a národopisu Hronovska a k osobě

Náchod  (NA)
    Hronov