Poslední zachovalá část městského opevnění z konce 13.st. Nachází se v místech, kudy ve středověku procházela tzv. polská cesta. Sloužila i jako zvonice. Přiléhá těsně ke kostelu sv. Mikuláše. Později doplněna městským znakem a sochou sv. Václava.
Městská brána
Pohled na bránu z přístupu do města
© Pavel Vítek 02/2007
Graficke pismenko Město Jaroměř se nachází 18 km severně od Hradce Králové. Město údajně založil přemyslovský kníže Jaromír a od něho je odvozováno jméno města. Nejstarší písemná zpráva o Jaroměři pochází z r. 1126. Jako město královské město vzniklo zřejmě za krále Přemysla Otakara II. na místě původního hradiště. Listinou z roku 1307 byla Jaroměři potvrzena městská práva a zároveň od této doby patřila k věnným městům českých královen. Poslední zachovalou součástí původního městského opevnění, které bylo postaveno již koncem 13. století, je městská brána se zvonicí. Těsně přiléhá ke kostelu sv. Mikuláše. Nachází se v místech, kudy ve středověku procházela tzv. polská ...

popis

Brána Zvonice uzavírá Havlíčkovu ulici a je organicky spojená s kostelem sv. Mikuláše. Dnešní podoba věže je výsledkem barokních úprav. Valeně zaklenutý průjezd ve zvýšeném přízemí zvýrazňuje na vstupní straně městský znak z roku 1707, od náměstí pak velkou nikou se sochou sv. Václava z téhož roku. Od přízemí jsou vystupující římsou oddělena dvě horní patra mající v obou průčelích shodná barokní oblouková okna, v nárožích jsou zdobená