Rekonstrukce bývlého přemyslovského hradiště ranného středověku 10. - 13. století na vrchu sv. Ján v památkové zóně v Netolicích. První zmínka o netolickém hradě pochází z Kosmovy kroniky v roce 981.
Archeopark NETOLICE
pohled zevnitř

Cesta do archeoparku

Graficke pismenko Vozidlo můžete zanechat na náměstí, které má dostatečnou kapacitu parkovacích míst, a najdete zde infocentrum, restaurace i cukrárnu s výtečnou zmrzlinou.
petr kaspar , 7.7. 2013

Projekt Historická krajina Netolicka
    Na magickém místě akropole bývalého přemyslovského hradiště na vrchu sv. Ján, přímo v městské památkové zóně v Netolicích, vzniká postupně od roku 2004 archeologický park, zaměřený na málo známé období vzniku českého státu v raném středověku v 10. -13. století. Jde o první jihočeskou archeologickou památkou prezentovanou formou přímé rekonstrukce. V souvislosti se vznikem přemyslovského státu vyrostla v Čechách od poloviny 10. století řada

Oldřich Petrášek, 21.2. 2006

popis

Archeopark Netolice Na místě původního přemyslovského kastelánského hradu, zmiňovaného v Kosmově kronice již k roku 981, postupně vzniká archeopark, zaměřený na období vzniku českého státu v 10.-13. století, s ukázkami opevnění, bydlení, řemeslnických dílen, kastelánským palácem, kostelem a návštěvnickým centrem. Jde o první jihočeskou archeologickou památku prezentovanou metodou přímé rekonstrukce, doplněnou o prvky skanzenu na způsob

Informační systém cestovního ruchu regionu Blanský les-Netolice - www.blanet.cz, 10.2. 2008
    V archeoparku stojí jen jediný objekt a to dřevěná palisáda se strážní věží, která je opravdu během dne otevřena, ale tady vše končí, další stavby by jste v parku hledali marně. Cestu zpět si můžete zpříjemnit podel říčky pod skalním masivem, odkud získáte krásný výhled na tento zajímavý počin. Doporučuji navštívit Info centrum na náměstí městečka.