Neděle, 6. prosinec 2020. Svátek slaví Mikuláš, zítra Ambrož, Benjamin
Rekonstrukce bývlého přemyslovského hradiště ranného středověku 10. - 13. století na vrchu sv. Ján v památkové zóně v Netolicích. První zmínka o netolickém hradě pochází z Kosmovy kroniky v roce 981.
Netolice

Cesta do archeoparku

Vozidlo můžete zanechat na náměstí, které má dostatečnou kapacitu parkovacích míst, a najdete zde infocentrum, restaurace i cukrárnu s výtečnou zmrzlinou.
petr kaspar , 7.7. 2013

Projekt Historická krajina Netolicka
    Na magickém místě akropole bývalého přemyslovského hradiště na vrchu sv. Ján, přímo v městské památkové zóně v Netolicích, vzniká postupně od roku 2004 archeologický park, zaměřený na málo známé období vzniku českého státu v raném středověku v 10. -13. století. Jde o první jihočeskou archeologickou památkou prezentovanou formou přímé rekonstrukce. V souvislosti se vznikem přemyslovského státu

Oldřich Petrášek, 21.2. 2006

popis

Archeopark Netolice Na místě původního přemyslovského kastelánského hradu, zmiňovaného v Kosmově kronice již k roku 981, postupně vzniká archeopark, zaměřený na období vzniku českého státu v 10.-13. století, s ukázkami opevnění, bydlení, řemeslnických dílen, kastelánským palácem, kostelem a návštěvnickým centrem. Jde o první jihočeskou archeologickou památku prezentovanou metodou přímé rekonstrukce,

Informační systém cestovního ruchu regionu Blanský les-Netolice - www.blanet.cz, 10.2. 2008
    V archeoparku stojí jen jediný objekt a to dřevěná palisáda se strážní věží, která je opravdu během dne otevřena, ale tady vše končí, další stavby by jste v parku hledali marně. Cestu zpět si můžete zpříjemnit podel říčky pod skalním masivem, odkud získáte krásný výhled na tento zajímavý počin. Doporučuji navštívit Info centrum na náměstí městečka.

Vložit do oblíbených
    Jihočeský kraj,  Prachatice  (PT), Netolice