hrad Dubá

u České Lípy
Ve 13. stol. vystavěn hrad jednou z větví mocného rodu Ronovců, od té doby Berků z Dubé. Počátkem 14. stol. Berkové z Dubé dubský hrad opustili. Kdy hrad zanikl, nevíme. Prý ještě koncem 18. stol. byly jeho valy jasně patrné.
Zaměření z r. 1978
Zaměření F. Gabriela z roku 1978
Gabriel František, Panáček Jaroslav, Hrady okresu Česká Lípa, ARGO, 2000
Graficke pismenko Město Dubá leží na hlavní silnici I/9, 20 km jižně od České Lípy a 26 km severně od Mělníka. Lze soudit, že Dubá jako sídliště existuje od 1. poloviny 11. století. Ale teprve v první polovině 13. století existují zmínky o prvních pánech z Dubé, kteří sídlili na hradu Dubá. Tento hrad měl své podhradí na místě dnešní Malé strany, jež je nejstarší částí Dubé. Počátkem 14. století Berkové z Dubé dubský hrad opustili a vybudovali po roce 1430 nedaleko hrad Starý Berštejn a v letech 1553–1567 postavil Adam Berka z Dubé zámek Nový Berštejn.

historie

Slovanské osídlení v Dubé je nálezy doloženo od 11. století. Do historie vstupuje Dubá r. 1253, kdy náležela rodu Načeplukoviců, jejichž první známý předek Načepluk vystupuje v l. 1192–1197 jako svědek v listinách pro klášter v Plasech a v zakládací listině kláštera v Teplé. Načeplukovi synové Albrecht a Načepluk se připomínají v l. 1237–1267. Před r. 1253 prodal Albrecht společně se svým příbuzným Janem Dubou a další vesnice křižovnickému

zaniklý
    Liberecký kraj