Kostel ve Stvolnech pochází z přelomu 13. a 14. století. Následky husitských válek odstranila oprava 1480–90, třicetileté války oprava 1664–77, devastaci po roce 1945 se snaží zastavit postupná obnova v posledních letech.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Stvolny (součást Manětína) leží na křižovatce silnic mezi Manětínem, Rabštejnem nad Střelou a Žluticemi. Parkování je možné hned u kostela. Spojení autobusy je spíše sporadické (linka Plzeň - Žlutice), nejbližší železniční zastávka Záhořice na trati Rakovník - Bečov nad Teplou se nachází asi 6 km severozápadně v údolí Střely.
Kostel je zřejmě momentálně bez využití, o případném vstupu se informujte na uvedeném kontaktu.
Kromě kostela je nejvýraznější stavbou na zdejší návsi vzorně opravený roubený dům s hrázděným patrem, ve kterém bydlí majitel zdejší moštárny s vynikající produkcí ovocných nápojů.

Kostel Narození Panny Marie ve Stvolnech
    Stvolny se pravděpodobně připomínají pod jménem Woitin v listině plaského kláštera z roku 1250. Ten je roku 1319 vyměnil s Jetřichem z Brdna za Radčice. Od roku 1330 až do zániku feudálních práv patřily panství v nedalekém Rabštejně nad Střelou. Český název vsi se postupně ustálil ve tvaru Stvolno, německý Zwolln je poprvé doložen až roku 1665. Dnešní tvar vytvořil pravděpodobně omylem František Palacký. Kostel ve Stvolnech (Stvolnu) vznikl

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a webové stránky http://www.stvolny.estranky.cz/, 18.12. 2009