Zaniklý hrad. Dle arch. výzkumu postaven v 1. pol. 13. stol. Po r. 1318 zanikl. Nalezeny zbytky románského kostela, který stával v areálu hradu. Dnes na místě stojí kostel sv. Petra a Pavla ze 14. stol. jenž byl v r. 1898 regotizován F. Schmoranzem.
Kostelec u Heřmanova Městce
Opevnění na severovýchodě.
Graficke pismenko Opevněné sídlo v Kostelci je zajímavou ukázkou sídla nižší kvalitativní úrovně, vycházející ze starších dvorcových sídel s kostelem v areálu, upraveného podle nastupujícího trendu vývoje šlechtických sídel. Existenci románského kostela dokládá nález románských architektonických článků. Archeologický výzkum určil dobu života lokality od první poloviny 13. století do doby po roce 1318, kdy je naposled písemně zmiňována v přídomku. Poté zřejmě sídlo zaniklo. Dnes v areálu hradu stojí kostel sv. Petra a Pavla ze 14.století, který byl r. 1898 regotizován. Regotizaci provedl Fr. Schmoranz, jenž regotizoval také farní chrám v Chrudimi. Lokalita je opevněna ...
Michal Merkl (2005) lit.např.Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, T.Durdík (1999), 10.4. 2005