Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie z l.1896-99 vystavěn podle návrhu arch. C. Sitteho, stav, K. Kerna a K. Bluma. Jednolodní novogoticko-románský stavba s dvouvěžovým průčelím dominuje severní části nám. S. Čecha (taktéž arch. C. Sitte).
kostel a fara
© Jan P. Štěpánek 12/2010
Graficke pismenko Přívoz - kdysi samostatné město v severním sousedství Moravské Ostravy při soutoku řeky Ostravice s Olší, dnes jedna z rušných městských částí Ostravy. Největší rozmach zaznamenal Přívoz na přelomu 19. a 20. století, kdy byl realizován urbanistický regulační plán podle projektu slavného vídeňského architekta Camilla Sitteho. Ústředním prostorem se stalo náměstí arcivévody Evžena (dnešní náměstí Svatopluka Čecha), jemuž dominovala novogoticko-románská stavba římskokatolického kostela Nanebevzetí Panny Marie. Tento dvouvěžový chrám dominuje náměstí i dnes. Spolu s nově zrekonstruovaným náměstím je kostel pěknou ústřední ozdbobou a dominantou této ...

Historie kostela v Přívoze
    Dne 3. dubna 1890 byly schváleny stanovy spolku pro výstavbu kostela Panny Marie v Přívoze. Projekt vypracoval ředitel průmyslové státní školy ve Vídni, slavný architekt Camillo Sitte, který navrhl nejen kostel, ale vypracoval územní plán pro celý Přívoz, který je dodnes oceňován i UNESCEM. Na projektu a stavbě se podílel také stavitel K. Kern a K. Blum. Stavba započala v roce 1896 a samotný kostel byl posvěcen 15. 8. 1899 olomouckým

Jan P. Štěpánek podle info na kostele, 22.1. 2005

Popis kostela v Přívoze
    Chrám je postaven v novogoticko - románském slohu. Půdorys kostela je tvořen křížovou lodí, do níž je vepsána oválně protáhlá rotunda, jež je sklenuta klenbou s velkým rozpjetím dle Monierova systému. Délka kostela je 36,43 m a šířka 27 m. Po stranách průčelí kostela jsou štíhlé gotické věže vysoké 67 m. Hlavním vchodem se vstoupí do chrámové předsíně. Pravá strana je tvořena kaplí Bolestné Panny Marie s oltářem a Pietou. Předsíň je od lodi