Jáchymka

Evina jeskyně
Rozsáhlou jeskyni vyhloubil ve vápencovém podloží Křtinský potok. Byla osídlena lidmi již v obd. pravěku. Ve 13. stol. byla využívána jako úkryt při nájezdech tatarských vojsk. V 19. stol. zde žil poustevník Joachym. Poč. 20. stol. zde bylo těženo guano. Vzácné nálezy fosilních pozůstatků savců.
První a druhý vchod
© Roman Řezáč 06/2004
Graficke pismenko Rozsáhlá jeskyně se rozkládá místy až na třech patrech. Nachází ve střední části CHKO Moravský kras, v údolí Křtinského potoka, jímž byla vytvořena v masivu devonského vápence, který tvoří tuto oblast.
Je součástí turistické trasy (modré značení) z Adamova směrem k Býčí skále. Několikrát ročně se zde pořádají organizované prohlídky s průvodcem.
Na území Moravského krasu je evidováno přes 1 100 jeskyní.
6.2. 2012

historie

Jeskyně byla vytvořena vodami Křtinského potoka. Osídlena lidmi byla již v období pravěku. V období 13. století sloužila jako úkryt obyvatel z okolí před tatarskými vojsky plenícími zdejší oblast. V 19. stol. v ní žil poustevník Joachym, po kterém získala své jméno. Na počátku 20. století zde byly těženy fosfátové hlíny vzniklé z netopýřího trusu - guana - a kostí. Díky těžbě byla jeskyně vyčištěna a zvětšena. Při archeologickém výzkumu bylo v

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.