Kaple sv. Josefa stála na břehu dnes zaniklého ramene řeky Moravy u někdejšího městského chudobince nedaleko Špitálského mlýna v letech 1671-1938. Její základy byly odkryty během archeologického výzkumu při výstavbě kanalizace v letech 2003-2004.
Zde stávala kaple sv. Josefa
© Luděk Vláčil 09/2019
Graficke pismenko Při vyústění dnešní ulice Kysucké do Vítězné stávala u někdejšího městského chudobince na břehu dnes zaniklého ramene řeky Moravy (Špitálská struha) nedaleko Špitálského mlýna v letech 1671-1938 kaple sv. Josefa. Její kamenné základy o celkové délce 18 m byly odkryty v rýze během archeologického výzkumu při výstavbě kanalizace v letech 2003-2004. Koruna zdi ležela přímo pod asfaltovým povrchem vozovky a pata zdi se nacházela v hloubce 2,3 m. Součástí zdiva byl i druhotně osazený mlýnský kámen o průměru 92 cm a tloušťce 50 cm. Základy stavby ležely na věnci z dubového dřeva na jílovém podloží, z něhož byl datován vzorek „po roce 1655". Kaple byla zbořena v roce 1938 jen krátce po rozsáhlé regulaci toku Moravy, při níž zanikla i Špitálská struha.
Luděk Vláčil - zdroj: Archeologické výzkumy sakrálních staveb v Litovli, KAREL FALTÝNEK - PAVEL ŠLÉZAR, https://www.litovel.eu a další, 8.9. 2019