Turyňský rybník

přírodní rezervace Záplavy
Středověký rybník zrušený v 19. stol. obnovila sama příroda po povodni r. 1949 na poddolovaném území. Dnes rozlohou 64 ha největší rybník Kladenska, od r. 1985 přírodní rezervace vodního ptactva zvaná Záplavy. Je tu ráj rybářů, ale pro zvýšený obsah škodlivin v usazeninách je zakázáno koupání.
Turyňský rybník
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Turyňský rybník je snadno dostupný od silnice II/606 na východním okraji Kamenných Žehrovic, kde se nachází hráz a výtok potoka Loděnice (Kačáku). Ulička u potoka se jmenuje Na Turyni a je tu též parkoviště s turistickým rozcestím. Od lesního nádraží Kamenné Žehrovice na trati 120 Praha-Rakovník, které leží severně, je to k rybníku necelý kilometr. Po severním břehu rybníka vede v celé délce dálková, červeně značená turistická trasa, která sleduje téměř celý tok potoka Loděnice neboli Kačáku až k jeho ústí do Berounky.
Jiří Špaček, 23.7. 2016

historie

Turyňský rybník, někdy označovaný též novějším názvem Záplavy, je rozlohou 64 ha největší vodní plochou Kladenska a patří k největším i ve Středočeském kraji. Nachází se na toku potoka Loděnice, lidově zvaného Kačák, v blízkosti Kamenných Žehrovic a vsi Srby, která je nyní místní částí Tuchlovic. Název rybníka je odvozen od historické osady Turyň, která již dávno splynula s jihovýchodním okrajem Kamenných Žehrovic. Šlo o rybník středověkého

Jiří Špaček (zdroj Tomáš Koutek: Nejkrásnější české rybníky, nakl. Brána 2008), 24.7. 2016