Keltská svatyně

Švédské šance
Záhadná lokalita se čtyřúhelníkovými valy u Ludéřova byla dlouho považována za keltskou svatyni. V poslední době stále více převažuje názor, že se jedná o mnohem mladší objekt. Jeho skutečné stáří ani význam dosud není znám. U valů stojí novodobý obelisk s keltskými ornamenty vysoký 4 m.
Obelisk s keltskými ornamenty v těsné blízkosti valů.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Ves Ludéřov, nyní část obce Drahanovice, se nachází v okrese Olomouc mezi dvojicí významných přírodních parků. Jižně se nachází přírodní park Velký Kosíř, severně pak Terezské údolí. Nad vsí severozápadním směrem se nachází pozoruhodné místo se zbytky opevnění tzv. Švédské šance či Keltská svatyně. Místem probíhá zelená turistická značka, která prochází již zmíněnými přírodními parky. V samotné vsi stávala tvrz, dnes menší místní muzeum. V nejbližším okolí je např. soukromá zahradní železnice ve Střížově, pomník Svatopluka Čecha, přístupná tvrz v Drahanovicích, dva zámky a zřícenina hradu v Náměšti na Hané, hradiště Rmýz či Dubový kopec.
13.1. 2016

historie

"Keltská svatyně" či "Švédské šance" severozápadně od Ludéřova, to jsou pozoruhodné valy ukryté v lesním porostu. Přestože byla lokalita zkoumána archeology, doposud nevydala jednoznačné datování a svůj prvotní účel. Obecně se má za to, že šlo o původní keltskou svatyni. Tuto myšlenku podporovala podoba stavby s obdobnými objekty v západní Evropě a též velmi silné keltské osídlení v blízkém okolí. Samotný objekt má podobu přibližně čtvercové

Ivo Rozehnal - Zdroje -weby prostejovsky.denik 14.6.2009, turistika.cz a cs.wikipedia, 12.1. 2016

pevnost, bunkr