První písemná zmínka o Hlušovicích pochází z r. 1271. Na okraji obce stojí filiální kostel sv. Petra a Pavla z r. 1926, který náleží k farnosti Bohuňovice. Před ním je kamenný kříž s reliéfem černé Madony z r. 1900.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Obec Hlušovice leží v hanácké rovině, v Olomouckém kraji asi 5 km severně od města Olomouc. Prochází jí železniční trať Olomouc – Šternberk – Šumperk. Na východním okraji obce je kostel sv. Petra a Pavla a kamenný kříž. V jejím centru je další kamenný kříž, plastika rodiny a nově upravený obecní rybník s řadou stromů.
Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org, http://www.obechlusovice.cz, 27.7. 2015

historie

První písemná zmínka o Hlušovicích pochází z roku 1271. Později byla ves majetkem Kláštera Hradisko a olomoucké kapituly. Rozvoj obce nastal v 19. a 20. století. Roku 1900 byl na východním okraji Hlušovic postaven kamenný kříž s reliéfem černé Madony. U něj byl v roce 1926 založen filiální kostel sv. Petra a Pavla, který náleží k farnosti Bohuňovice. V 70. letech byla obec připojena k Bohuňovicím a začal její úpadek. V roce 1990 se znovu

Olomouc  (OL)
    Hlušovice