V prostorách kostela sv. Petra a Pavla stávala od 13. stol. asi dřevěná tvrz, základní rodové sídlo pánů z Ceblovic. Dochovány nerovnosti terénu. Zanikla asi nejpozději počátkem 15. stol., byla pravděpodobně nahrazena druhou tvrzí v obci a dalšími rodovými sídly.
Pohled z tvrziště na rybník Olšovec a Jedovnici
Graficke pismenko Ve městě Jedovnici v Moravském krasu stávala významná tvrz. Vznikla ve 13. století a jejím zakladatelem byl šlechtic z významného rodu z Ceblovic, pravděpodobně samotný Crha (+1251). Z písemných pramenů známe jeho syny Bohuše, Petra a Hartmana. Všichni byli oblíbeni u krále Přemysla Otakara II. a zřejmě dostali zdejší kraj za své zásluhy. Zdejší panství nabývalo na významu, vzniká městečko a rod kolonizuje část Drahanské vrchoviny. Petr je řeholníkem v Brně, Bohuš z Ceblovic a Jedovnice se později přesouvá na Přerov (1263-1266 jako kastelán) a zakládá hrad a rodovou linii z Drahotuš. Hartman staví hrad Holštejn ...
Ivo Rozehnal - zdroj článku: weby e-stredovek.cz, hrady.dejiny.cz/holstejn, stredovek-dv.webnode.cz/hrady-na-drahanske-vrchovine/drobne-a-zanikle-hradky-a-tvrze/, 3.7. 2015

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.