kamenolom

Opárno, Woppern
Kamenolom byl těžen v posledních stoletích před Kristem na severozápadním úbočí vrchu Lovoš. Dodnes se zde zachovala řada nepřehlédnutelných jam a sejpů plných kamenných pozůstatků křemenného porfyru z pravěké těžby, používaného k výrobě mlýnků-žernovů.
© Prudký Martin, 02/2015
Graficke pismenko Pozůstatky pravěkého kamenolomu jsou dodnes patrné ve svahu a na hřebenu kopce tvořícího úpatí Lovoše. Přístupné jsou po cestě vedoucí od č.p. 22 do prudkého svahu východně od páteřní obecní komunikace. Malé parkoviště je nedaleko u místního hostince.
Prudký Martin , 28.2. 2015

historie

Kamenolom nad vsí Opárno byl pravděpodobně exploatován v posledních čtyřech stoletích před Kristem, čemuž nasvědčuje archeologický výzkum v nedalekých Lovosicích, kde byly zdejší polotovary zpracovány na finální výrobky. V místě dnešní restaurace Beseda, bylo přístaviště a kamenická dílna opracovávající křemenný porfyr těžený v Opárně. To potvrdily i archeologické nálezy doplněné petrografickým rozborem. Odtud byly rozváženy do severozápadních

Prudký Martin podle Keltské Čechy - J. Waldhauser, Muzeum Lovosicka, Pravěké dějiny Čech - kolektiv autorů, Žernovy doby laténské a jejich úloha v hospodářství Keltů-V. Černá, 28.2. 2015

technická památka
     Litoměřice  (LT)