Moje místa 0
Umělé jezero Matylda vzniklo v letech 1986–92 na místě bývalého povrchového dolu Vrbenský. Ten měl za 1. republiky jméno Matylda. Má rozlohu 38,7 ha, hloubku 3,5 až 4 m. Jednou za rok je napájeno vodou z Nechranické přehrady.
© Prudký Martin, 11/2009
Graficke pismenko Jezero je přístupné autem z jihu, z kruhového objezdu nedaleko vjezdu do autodromu nebo z městské části Souš, z autobusové zastávky DP. Z rychlostní komunikace, spojující Most z Chomutovem, silniční spojení není.
Prudký Martin , 17.9. 2011

historie

Matylda je umělé jezero vzniklé zatopením bývalého povrchového dolu Vrbenský, zvaného před válkou Matylda. Stavba vodního díla byla zahájena roku 1986 a o šest let později začalo napouštění vody za pomoci přivaděče z Nechranické přehrady. Dnes je toto jezero využíváno ke koupání, provozování ostatních vodních sportů a rybolovu.

popis

Jezero má rozlohu 0,387 km2, hloubku 3,5 až 4 m, délku 1,9 km a je protáhlého tvaru ve směru od západu na východ. Pláže tvoří štěrkové lože, přičemž vstup do vody je možný na betonových molech. Východní část je využívána ke koupání a západní k ostatním vodním sportům včetně rybolovu. Vodní plochu doplňuje bruslařská dráha o délce 4,25 km.