Vznik kostela lze datovat do první třetiny 13. století. V polovině 14. století přestavován a zřejmě i opevněn. Koncem 15. století byla zvednuta věž a v 17. století byly provedeny barokní úpravy. Poslední úpravy proběhly v první polovině 19. století.
kostel Povýšení sv. Kříže od severovýchodu
Obec Údlice leží těsně před Chomutovem, vpravo od silnice, přijíždíme-li od Prahy. Kostel Povýšení svatého Kříže najdeme, projdeme-li západním rohem náměstí. Za kostelem je pak vchod do údlického zámku.
Radovan Smokoň, 6.3. 2010
historie

Na základě dochovaných románských prvků, ke kterým patří apsida a dvě třetiny lodi, lze vznik kostela datovat do období druhé poloviny 12. století až první třetiny 13. století. Z průzkumu kamenických značek lze usuzovat, že materiál použitý na stavbu kostela pochází z Osecké klášterní hutě z počátku 13. století. V době vrcholné gotiky byla provedena přístavba věže se sakristií. V této době byl kostel opevňován a i se hřbitovem byl obehnán vodním příkopem, o čemž svědčí i dochované zápisy, kdy byl např. „roku 1451 opevněný kostel dobyt vojenskou hotovostí Lounských a Žateckých“. V období pozdní gotiky 15. století nebo na začátku raného novověku 16. století byla zvýšena věž kostel. Prodloužení lodě a přistavení jižní boční kaple spolu s dalšími barokními úpravami proběhly v 17. století. Věž byla roku 1857 poškozena požárem a upravena pseudogoticky. Nejmladší úpravy probíhaly v první polovině 19. století.…  číst dále

Radovan Smokoň - zdroj: Průzkum sakrálních objektů okresu Chomutov r. 2000, 6.3. 2010

Předválečná katastrální mapa Údlic