Rozsáhlé sklepení vybudované v pískovci od r. 1596. Původně sloužilo k uschování zboží, potravin, zásob a listin. Dále využíváno i místním pivovarem. Za třicetileté války sloužilo jako útočiště pro vojáky, za 2. sv. války upravováno na protiletecký kryt. Od března 2011 kulturní památkou.
Jedna z chodeb podzemí
Původní rozsah podzemních chodeb nebyl znám. První mapa z roku 1972 říká, že délka chodeb byla 1260 metrů se 150 odděleními. Dnes je to asi 850 metrů, jelikož došlo k porušením sklepa během stavby pivovaru ve 40. letech a výstavbě Tesca roku 2006. Roku 1555 Jirkov vyhořel a tehdy byla započata stavba Dlouhého sklepa (nazývaného též „pískový sklep“), kterou nařídil tehdejší majitel panství Kryštof z Kralovic. O sklepích se z písemných pramenů dozvídáme roku 1596. V roce 1556 započala v těsné blízkosti sklepů těžba břidlice. Následně byl důl pojmenován Svatý Kryštof. Břidlice byla vyvážena do zahraničí. Roku 1588 převzal Jirkov do svých rukou Jiří Popel z Lobkovic. Je možné, že se Dlouhý sklep stával útočištěm pro vojáky během třicetileté války, ale tyto domněnky nejsou plně podloženy. Můžeme předpokládat, že se zde těžilo uhlí či písek, což bylo výhodné v zimě, avšak nejvýznamnější podnikatelskou aktivitou v Jirkově byla výroba piva. Dlouhý sklep má význam právě ve spojení s pivem. Roku 1443 bylo povoleno v Jirkově vařit pivo. Od roku 1480 mohli lidé čepovat světlé pivo. Dlouhý sklep se podílel na kvalitě a oblibě jirkovského piva. Jakási legenda říká, že právě jirkovské pivo měl rád Rudolf II. Během třicetileté války, kdy se v Čechách zhoršila kvalita piva, si právě toto drželo dobrou pověst. Na přelomu 16. a 17. století byl vystaven pivovar nový – Červenohrádecký (Panský nebo také Knížecí) pivovar. Roku 1901 byly dokončeny vlastní sklepy tohoto pivovaru a význam Dlouhého sklepa zcela poklesl. Během 2. světové války sloužil sklep jako útočiště pro vojáky, na úpravách krytu pracovali především ruští zajatci, kromě nich pak Holanďané, Francouzi, Němci a totálně nasazení Češi. Na zdech se po nich dodnes dochovaly nápisy. Dlouhý sklep, spolu s kostelem sv. Jiljí a městskou věží, se řadí mezi nejstarší památky Jirkova. První otevření sklepů pro turisty bylo…  číst dále
L.H. (podle oficiálních stránek Jirkova), 7.6. 2011

Vývoj událostí místa