Vesnice Malý Háj byla osídlena přistěhovalci z Vestfálska v 16. století. Kostel Nejsvětější Trojice byl postaven prý za podpory císaře Josefa II. a vysvěcení se mu dostalo roku 1791. V devadesátých letech uplynulého století byl opraven.
© Prudký Martin, 02/2011
Malý Háj je spolu se sousedními Rudolicemi přístupný ze silnice z Litvínova do Hory Svaté Kateřiny nebo z Jirkova. Vesnice nemá železniční spojení.
Prudký Martin , 17.11. 2010
popis

Kostel je jednolodní, obdélného půdorysu s odsazeným presbytářem a obdélnou sakristií na severní straně. Hranolová věž byla postavena v západním průčelí. Hlavní barokní oltář byl zhotoven v 1. čtvrti 18. století. Měl obraz Nejsvětější Trojice namalovaný A. Fridrichem.

historie

Malý Háj je dnes převážně chalupářská ves v Krušných horách v nadmořské výšce 848 m. Německy se jmenovala Kleinhan. Nejstarší písemná zpráva se zachovala z roku 1549, kdy patřila k panství Červený Hrádek u Jirkova. První osadníci sem přišli v 16. století z Vestfálska a zabývali se výrobou dřevěného uhlí. Ve středověku přes Malý Háj vedla dálková cesta ze Saska do Čech. Na naše území vstupovala v Brandově u horského hrádku a zde vedla pod Kamenným vrchem a přes Pyšnou do Chomutova. Ještě na mapě z roku 1602 je úsek mezi Brandovem a Malým Hájem popsán jako "Comutauer Strasse". Za třicetileté války se zde musel zastavit oddíl švédských vojáků zasažených epidemií tyfu. Ještě počátkem 20. století zde tuto událost připomínaly místní názvy Schwedenweg (Švédská cesta) a Schwedenfriedhof (Švédský hřbitov). Pod nedalekým Kamenným vrchem prý roku 1846 našli pasáčci hrnec se stříbrňáky – údajný švédský poklad. Místní…  číst dále

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv,, 17.11. 2010

Ústecký kraj,  Most  (MO), Malý Háj