dráha Žitava - Ojvín - Johnsdorf

Zittau - Oybin - Johnsdorfer Eisenbahn
Jediná původně soukromá úzkorozchodná trať v Sasku byla roku 1890 postavena z iniciativy podnikatelů v Ojvíně a Johnsdorfu. Navazovala na státní trať na dnes polském území na pravém břehu Nisy. Dodnes výrazně zvyšuje turistický potenciál oblasti Žitavských hor.
Lokomotiva 99-758 na nástupišti úzkorozchodné dráhy v Žitavě
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Dráha začíná na přednádražním prostranství u stanice Zittau Hauptbahnhof (tratě Liberec - Hrádek nad Nisou - Zittau - Rybniště, Zittau - Löbau - Dresden a Zittau - Görlitz - Cottbus). Parkování v prostoru je zpoplatněno sazbou 1 euro/den. Bezplatné parkování je možné u stanic Zittau Süd (jižní okraj centra města) i Bertsdorf, parkování v Ojvíně a Johnsdorfu je částečně zpoplatněno. Pro jízdu na trati platí síťová jízdenka LIBNET+, kterou lze zároveň použít i na tratích v široké přilehlé oblasti Trojzemí. Zejména v letním období funguje na trati řada akčních nabídek, spojených i s návštěvou hradního areálu v Ojvíně (viz ...

Úzkorozchodná dráha Žitava - Ojvín - Johnsdorf
    První dráhou na rozchodu 750 mm v Žitavě byla od roku 1884 státní trať do tehdejšího Markersdorfu (po roce 1945 Markocice, východní část Reichenau, dnes Bogatynie v polském záboru na pravém břehu Nisy). Saská vláda odmítala věřit v ekonomickou návratnost stavby obdobných tratí do Žitavských hor (Zittauer Gebirge), proto se iniciativy chopila skupina soukromých investorů. Do 25. 11. 1890 zajistili vybudování tratě, která u viaduktu trati Žitava -

Ivan Grisa, dle Preuss - Preuss: Schmalspubahnen in Sachsen, Transpress 1983, 4.7. 2011