Černá mohyla

památník vojáků Mandlonova pluku
Mohyla s křížem na vrcholu připomíná decimaci Madlonova jízdního pluku, která proběhla 14. 12. 1642. Byla trestem za útěk pluku z bitvy u Breitenfeldu 2. 11. 1642. Exekuci vylosovaných vojáků provedl kat Jan Mydlář mladší. Mohyla z 19. stol. stojí na místě údajného hromadného hrobu obětí popravy.
© Milan Caha 03/2011
Graficke pismenko Mohyla s křížem na vrcholu připomíná decimaci Madlonova jízdního pluku 14. prosince 1642. Madlonův pluk 2. listopadu 1642 v bitvě mezi švédskými a císařskými vojsky u Breitenfeldu v Sasku opustil bojiště a strhl k tomu i další jezdecké jednotky. Tím způsobil zvrat v bitvě, která se pro císařskou stranu nadějně vyvíjela a císařští byli poraženi. Z rozkazu arcivévody Leopolda byla jednotka souzena vojenským soudem v Praze. Soud se rozhodl pluk exemplárně potrestat, nařídil decimaci – popravu každého desátého vojáka. Přesné datum kdy v Rokycanech, kde pluk tou dobou ležel, k decimaci došlo není jisté – nejčastěji je ...