Původně vodní mlýn na řece Budišovce z 1. pol. 18 st. Roku 1996 bylo v budově otevřeno Muzeum břidlice. Zachycuje historii těžby, zpracování a využití břidlice v okolí Budišova nad Budišovkou. V roce 2008 prošlo muzeum kompletní rekonstrukcí. Na muzeum navazuje naučná stezka.
celkový pohled na bývalý vodní mlýn, dnes Muzeum břidlice
© Jan P. Štěpánek 03/2020
Město Budišov nad Budišovkou leží 30 km jihozápadně od Opavy a 33 km jihovýchodně od Bruntálu. Budišovem prochází silnice II. třídy jako třeba silnice vedoucí z Vítkova do Moravského Berouna. V Budišově nad Budišovkou končí železniční trať č. 276, vedoucí ze Suchdola nad Odrou, přes Odry a Vítkov. Budišovem prochází cyklostezka č. 6146 vedoucí od přehradní hráze přehrady Kružberk, přes Budišov do Břidličné u Rýmařova a končí zde cyklostezka č. 6144 vedoucí z Jiříkova na Moravě přes Moravský Beroun. Bývalý vodní mlýn, dnes muzeum břidlice, stojí u řeky Budišovky bezprostředně u kamenného mostu, jižně od centra města.
popis

Muzeum břidlice je ojedinělé svým charakterem. Zaměřuje se na vznik, zpracování a využití břidlice, která je pro oblast Budišova charakteristická. Seznamuje návštěvníky se vznikem břidlice, s její těžbou a zpracováním. Mezi nejzajímavější exponáty paří břidlicové hodiny, břidlicové školní tabulky a pisátka, fosílie rostlin a zvířat, které zkameněly. V muzeu si můžeme prohlédnout břidlicový důl. Návštěvníci si mohou ve štípárně zkusit štípat břidlici. V roce 2008 prošlo muzeum kompletní rekonstrukcí. Na muzeum navazuje Naučná břidlicová stezka. Ta mapuje doly v okolí Budišova nad Budišovkou a s muzeem tvoří zajímavý celek.

historie

První písemná zpráva o Budišově nad Budišovkou pochází z roku 1301. Dům č. 230 stojící u řeky Budišovky bezprostředně u kamenného mostu byl původně vodní mlýn. Pochází z 1. pol. 18 století. Roku 1996 bylo v budově bývalého mlýna otevřeno Muzeum břidlice. To zachycuje historii těžby břidlice v okolí Budišova nad Budišovkou. Budova dnes patří mezi památkově chráněné stavby.

Moravskoslezský kraj,  Opava  (OP), Budišov nad Budišovkou