Vodní mlýn poprvé zmiňovaný v roce 1437 v souvislosti se změnou majitele. Posledními známými mlynáři byli pan Kadlec, následoval pan Solař. Zrušen kolem roku 1970 a postupně devastován. Dnes výletní hospůdka a obytný dům.

Hynkov - Starý mlýn

Graficke pismenko První zápis v místní kronice o existenci mlýna je až v roce 1437 v souvislosti se změnou majitele. Posledními známými mlynáři byli pan Kadlec, následoval pan Solař. V roce 1900 bylo vyměněno vodní mlýnské kolo na spodní vodu za Francisovu turbínu OK 2000. Kolem roku 1970 byl mlýn komunisty zrušen, náhon zpola zasypán, turbína včetně ostatní technologie místními svazáky rozebrána a odvezena do šrotu. (Za utržený peníz byli svazáci údajně – dle místních pamětníků – několik dnů ve vinném sklípku na jižní Moravě). Od tohoto okamžiku začal pozvolně celý mlýnský areál chátrat, a to i přes využívání skladových prostor státním podnikem Zelenina Ostrava. Po ...
motty (red upr.), 20.2. 2010