Gotický kostel sv. Prokopa v Letovicích byl postaven pány z Lipé v l. 1370–1380. V l. 1668–85 byl kostel nově zaklenut. R. 1716 byl přestavěn v ranně barokním slohu. R. 1847 byla ke kostelu přistavěna věž.
sv. Prokop
pohled od jihovýchodu na gotický polygonální závěr, mariánskou kapli a novogotickou věž
Kostel se tyčí nad kruhovou křižovatkou cesty vedoucí směrem Brno - Svitavy oddělující kostel (i zámek a klášter) od náměstí.
Tomáš Berka , 26.9. 2009

historie

Kostel sv. Prokopa v Letovicích byl postaven pány z Lipé v letech 1370–1380 v gotickém slohu. Z té doby se dochovala gotická kaple Panny Marie s původní gotickou klenbou z roku 1380. V letech 1668–85 byl kostel nově zaklenut (středověká klenba nebyla realizována). Roku 1716 nechal Jiří Slepčanský z Pohronce provést přestavbu kostela v ranně barokním slohu kvůli jeho velmi špatnému stavu. Roku 1847 byla ke kostelu přistavěna novogotická postranní

dle wikipedie a Atlasu památek (Karel Kuča, Baset 2002), 26.9. 2009

pověst o zvonu
    V Bohuňově stával kostel, který se zřítil při povodni, když se protrhly tamní rybníky. Kostelní zvon se v troskách nepodařilo najít. Jednoho dne jej vyhrabal kohout a svině a našla jej kolemjdoucí dívka na louce u Letovic – až tam ho odnesla voda. Zvon byl zavěšen do kostela sv. Prokopa a při zvonění oznamoval své nalezení: „Kohout mě vyhrabal, svině mě vyryla, panna mě našla!“

Blansko  (BK)
    Letovice