Po r. 1146 Řád rytířů sv. Jana v Mailbergu založil komendu. Hrad byl mnohokrát poničen, r. 1402 Janem Sokolem z Lamberka, poté husity, později v období třicetileté války a na konci 2. světové války. Během staletí přestavěn na renesančně barokní zámek. Dodnes s menšími přestávkami v majetku řádu.
© Luděk Vláčil 06/2016
Obec Mailberg leží v Rakousku ve spolkové zemi Dolní Rakousko v okrese Hollabrunn asi 10 km od moravsko-rakouské hranice. Nejvýraznější dominantou obce je bývalý hrad a pozdější zámek, který je od svého založení až do současnosti téměř po celou svoji historii v majetku Řádu maltézských rytířů (celým názvem Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě). Příslušníky tohoto řádu v černých pláštích s tzv. maltézskými kříži zde lze spatřit i dnes při různých oslavách a akcích. Po celá staletí sloužil jako komenda (sídlo rytířského řádu, které v sobě spojuje části běžné pro klášter, ale přitom má charakter hradu) a byl duchovním a dlouhou dobu také vojenským střediskem řádu. Součástí komendy je zhruba 250 hektarů zemědělské půdy, 400 hektarů lesa a 48 hektarů vinic. Zámek slouží částečně jako hotel a konají se zde také různé akce. Na nádvoří je vinárna. K dalším významným památkám obce patří také kostel sv. Kunhuty z 15. stol. stojící severně od zámku. Centrem obce prochází modře a červeně značená turistická stezka.
popis

Dvoupatrový zámek stojí na místě původního gotického kláštera, vybudovaného na výšině na jižním okraji historického centra vinařské obce Mailberg. Terasovité stupně směřující k městečku byly v minulosti opatřeny hradbami a baštami. Jádro je od okolního terénu odděleno příkopem a hradbou. Nad portálem branské budovy je umístěn erb hraběte Antonína Colloreda s datací obnovy (1752). Dnešní podoba zámku je výsledkem mnoha přestaveb od gotiky přes renesanční a barokní styl, s menšími úpravami v 19. a 20. století. Součástí komendy je od jejího počátku také původně gotický kostel zasvěcený patronu řádu sv. Janu Křtiteli, který je se zámkem stavebně spojen. Barokní oltář kostela je dílem vídeňského sochaře Adama Pierara. Jedná se o vyřezávaný dřevěný soubor „Ukřižování Ježíše Krista“ z r. 1510. Sochy Matky Boží a sv. Jana pocházejí z 15. stol. Vedle kostela stojí další budovy. Hospodářské nádvoří je díky častým stavebním úpravám…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.schlosshotel-mailberg.at, http://www.apsida.cz a další, 30.6. 2016

historie

Prvně je Mailberg zmiňován v roce 1055. V dějinách Dolního Rakouska byl velmi důležitý. Dne 12. května 1082 se nedaleko odehrála bitva u Mailbergu, která byla důsledkem vpádu Leopolda II. na Moravu. Vojsko českého knížete Vratislava II. vtrhlo do Rakouska a u Mailbergu Leopolda II. rozdrtilo. V roce 1146 daroval Chadolt von Zogelsdorf území kolem dnešního Mailbergu tehdy ještě mladému johanitskému řádu. Řád rytířů svatého Jana v Jeruzalémě (v letech 1309-1522 měl hlavní sídlo na Rhodosu, kde také založil mnoho hradů např. Monolithos, Kritinia, Feraklos, Lindos, Palác velmistrů [viz samostatná hesla], též Řád rhodských rytířů, poté Řád maltézských rytířů, dnes Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě) vybudoval na malé výšině nejprve kostel a útulek pro přestárlé. Časem se však majetek řádu rozrostl a v Mailbergu byla vybudována komenda (sídlo rytířského řádu, které v sobě spojuje části běžné pro…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.schlosshotel-mailberg.at, http://www.apsida.cz a další, 25.6. 2016

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Rakousko, Dolní Rakousko,