Ořešník je jedním z vrcholů národní přírodní rezervace Jizerskohorských bučin. Na vrcholovém skalisku je zřízena vyhlídka se zábradlím. Své jméno prý dostal proto, že jeho svahy byly porostlé lískovými keři. Kříž zde v r. 1813 vztyčili františkáni.
Ořešník
Graficke pismenko Doporučená trasa: od hejnického kostela po červené na Ořešník, dále na vodopády Velkého Štolpichu, přes křižovatku Tetřeví boudy a chata na Žďárku po zelené na sedlo Holubníku, pokračovat na Holubník a Ptačí kupy, přes Hřebínek do Ferdinandova. Z Ferdinandova je to 1,5 km ke kostelu v Hejnicích. Celkem 18 km, které se dají v pohodě zvládnout za 7 hodin.
Jan Fišer, 18.5. 2008

turistické

Hejnice jsou výchozím bodem pro výlety po této části Jizerských hor. Je zde autobusové i vlakové nádraží, možnost ubytování, stravování i parkování.