socha Davida

Itálie, Florencie
ANOTACE: Sochařské dílo Michelangela Buonarrotiho z let 1501 – 1504. Socha umístěna u vchodu do florentské radnice, později přemístěna do místní Akademie. Na jejím místě vystavena replika. Socha zhotovena z kararského mramoru, váží přibližně 6 tun, s podstavcem měří 517 cm, bez podstavce 410 cm. Dokonale znázorněné proporce lidského těla.
Socha Davida v Italské Florencii
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Florencie italsky Firenze je metropole italského Toskánska, ležící na řece Arno. Najdeme ji 280 km severozápadně od Říma, 95 km východně od Livorna, které leží na pobřeží Ligurského moře a 160 km západně od Rimini na pobřeží Jaderského moře. Okolo Florencie vede dálnice A1 vedoucí ze severu Itálie do Říma a Neapole. Socha Davida je umístěna v místní Akademii. Před florentskou radnicí stojí kopie sochy.

historie

David je renesanční sochařské dílo Michelangela Buonarrotiho z let 1501 – 1504. Znázorňuje biblického Davida těsně před soubojem s Goliášem. Dílo bylo objednáno florentskou Signorií, smlouvou roku 1501. Michelangelo za sochu Davida údajně dostal 900 zlatých dukátů, což prý bylo víc, než vydělal za celý svůj život jeho současník Leonardo da Vinci. Po dokončení byla socha umístěna nejprve u vchodu do Piazza Vechio, florentské radnice. Později byla

popis

Socha je vyhotovena z kararského mramoru a váží přibližně 6 tun a s podstavcem měří úctyhodných 517 cm, bez podstavce 410 cm. Michelangelo dokonale znázornil proporce lidského těla a v současné době je toto dílo označováno jako jedno z nejlepších sochařských vyobrazení mužského těla v renesančním stylu. V galerii jsou však uložena ještě další Michelangelova díla. Uvidíme zde sochou Svatého Matyáše, která byla původně vytvořena pro výzdobu

pomník, památník
    Itálie