Areál někdejší Arcibiskupské pily na Ostravici. Na místě starší vodní pily vybudována r.1895 moderní parní pila. Až do r. 1910 dřevo k ní plaveno po řece Ostravici, od r.1910 po železnici. V l. 1909-10 pila modernizována. Dodnes slouží svému účelu.
Pohled na bývalou Arcibiskupskou pilu od severu
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Bývalá parní pila olomouckých arcibiskupů na Ostravici. Vznikla koncem 19. století z původní starší vodní pily, jež využívala k pohonu sílu řeky Ostravice, která v jejím těsném sousedství teče a tvoří zemskou hranici mezi Moravou a Slezskem. Většina současných budov pily včetně administrativní budovy, pilnice, bednárny a kotelny s vysokým cihlovým komínem je z roku 1909. Pila je doposud funkční a provozuje jí společnost Beskydské pily a.s.
Areál pily se nachází v těsném sousedství železničního¨nádraží ve středu obce Ostravice,mezi železniční tratí a řekou Ostravicí.

historie

Na místě starší vodní pily z roku 1858, byla kolem roku 1895 založena za olomouckého arcibiskupa Theodora Khona na Ostravici parní pila. Pila měla za úkol zpracovávat efektivně nejen dřevo pro běžné užívání, ale především dřevo určené pro provoz arcibiskupských železáren ve Frýdlantě nad Ostravicí. Dřevo, kterého bylo v okolí takřka nekonečné množství se až do roku 1909-1910, kdy začala fungovat místní železnice z Frýdlantu přes ostravici až na

Jan P. Štěpánek podle V. Peter: Pozdrav z Frýdecko-Místecka, Vape, Frýdek-Místek 1997, 16.6. 2007

Popis bývalé Arcibiskupské pily na Ostravici
    Areál bývalé Arcibiskupské pily se skládá z několika správních a provozních budov. Předně je nutno jmenovat administrativní budovu situovanou ve střední části areálu, se dvěma podlažími a sklepy. Dále se v areálu nachází budova pilnice, dřevěná bednárna, brusírna a kotelna s vysokým cihlovým komínem. Součástí areálu jsou velké plochy pro skladování dřeva, jak surového tak již zpracovaného. Do areálu vede několik řad kolejnic, které se napojují