Doklad o tvrzi pochází z r.1562. Koncem 17. a poč.18. stol. postavili Lichtenštejnové na místě tvrze trojkřídlý barokní zámek, doplněný poč. 19. st. o čtvrté, klasicistní, křídlo. Současným majitelem je Česká provincie Kongregace sester sv. Hedviky.
Zámek v Břežanech u Znojma
Jižní průčelí
© Pavel Vítek 04/2007
Graficke pismenko Obec Břežany se nachází se asi 5 km severozápadně od Hrušovan nad Jevišovkou a 20 km východně od Znojma. Do obce dojedeme ze Znojma po silnici I/53 směrem na Brno a po 16 km odbočíme vpravo a přes obec Čejkovice dojedeme do Břežan
Zámek stojí na návrší jižně od centra obce, opodál kostela. Slouží jako Domov pro mentálně postižené a veřejnosti není přístupný.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1222. První doklad o tvrzi se datuje k r. 1562. Tehdy majetek zkonfiskovaný Čertorejským z Čertorej získal rod Breunerů a od nich roku 1692 Lichtenštejnové. Adam z Lichtenštejna začal na místě původní tvrze se stavbou trojkřídlého zámku, počátkem 19. stol. doplněnou o čtvrté křídlo v klasicistním slohu. Zámek byl od roku 1837 v majetku Lobkoviců. V roce 1926 byl zámek odkoupen Kongregací sester sv.

popis

Původně trojkřídlý zámek s dvorem otevřeným ke vsi. Vnější fasády členěny piastry, opticky zvyšujícími patrový objekt, což podtrhuje i rizalit jižního křídla, v kterém je osazen bosovaný portál. Ve třech barokních křídlech jsou na nádvoří přízemní půlkruhové arkády. V letech 1818 – 1819 nechal kníže Mořic z Lichtenštejna přistavět severní klasicistní křídlo, které hmotu uzavřelo ve čtyřkřídlý objekt. Tím získal zámek podobu, která s jen s malými