zámek Hrušovany nad Jevišovkou

Nový zámek, Kammelhaus
Tzv. Kammelhaus nebo též Nový zámek vybudoval v roce 1885 Dominik Kammel-Hardegg, který při dělení rodového majetku v roce 1880 chtěl mít v Hrušovanech své šlechtické sídlo. Stavitelem byl J. Plaschofski, na malířské výzdobě se podílel i Alfons Mucha. Po roce 1945 zde byla umístěna škola, MNV a dnes městský úřad.
Čelní průčelí obrácené na náměstí
Graficke pismenko Poslední majitelkou Hrušovan z rodu Hardeggů byla do roku 1880 Anna, jež se provdala za Karla Fridricha Kammela. Ten spojil oba rody a začal se psát jako Kammel-Hardegger. V tomto roce došlo k dělení rodového majetku mezi jejich potomky, bratry Dominikem a Karlem Kammel-Hardeggery a jejich sestrou Emanuelou. Ta získala Hrušovany, Dominik panství Želetice a Želetava, ale jelikož v Hrušovanech vyrůstal, nechal si zde vybudovat k příležitostnému pobytu zámek zvaný Kammelhaus. Na jeho malířské výzdobě se podílel i tehdy začínající umělec Alfons Mucha. V přízemí bylo hospodářské zázemí zámku, v 1. patře reprezentační a obytné ...
Dohňanský Dušan, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2.7. 2020
     Znojmo  (ZN)