Někdy po roce 1701 byl postaven na místě bývalé tvrze zámek.
Pohled, ze kterého budova aspoň trochu jako zámek vypadá
Graficke pismenko Obec Kratonohy leží 20 km západně od Hradce Králové u silnice č. II/611 Poděbrady – Hradec Králové. Zámek po nevhodných novodobých úpravách fasády již ničím panské sídlo nepřipomíná. Posledním skutečným zbytkem po zámku je brána hospodářského dvora, postavená po roce 1720 snad podle návrhu G. Santiniho nebo jeho žáků. Nad branou je umístěn erb Kinských.
V okolí můžeme navštívit 7,5 km severozápadně pseudogotický zámek v Hrádku u Nechanic a nebo 11 km západně v Chlumci nad Cidlinou barokní zámek Karlova Koruna.
24.11. 2005

historie

Vesnice měla nepřehledné vlastnické vztahy. Ve 14. století pravděpodobně již existovala tvrz, ale nejstarší písemný doklad o ní pochází až ze 16. století. Ve druhé polovině 14. stol. se jako majitelé připomínají pánové z Častolovic, Licek z Kratonoh a Perchta, dcera Sezemy z Kostomlat. Od konce 15. století až do Bílé hory drželi Kratonohy Dobřenští. V roce 1623 Kratonohy koupila Alžběta Vchynská z Vchynic na Chlumci. Statek do roku 1644 měli