Městské hradby ve tvaru pětiúhelníka jsou tvořeny kamennou zdí a jsou téměř celé dochovány. Původní cimbuří je dnes zazděno. Do města se vstupovalo dvěma branami, které se nedochovaly.
část městské hradby na západním obvodu města
vpravo zvonicová věž zaniklého kostela sv. Bartoloměje, která využívá starší hradební věž
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Městečko Štramberk bylo od prvopočátku založeno jako městečko zeměpanské pod ochranou a správou hradu Štramberka, který dal městu i jméno. Hrad i město nechal založit syn českého krále Jana Lucemburského, bratr císaře Karla IV., markrabě moravský Jan Jindřich Lucemburský (1322–1375). Je známo dokonce i datum založení, které je udáváno 4. prosince roku 1359. Šlo však spíše o povýšení podhradí hradu Štramberka na město. Již od počátku bylo městečko budováno jako hrazené, chráněné kamennou hradbou poměrně pravidelného tvaru, což je v sedle mezi výraznými kopci, na němž se město nachází, velmi překvapivé. Hradba uzavírá plochu nepravidelného pětiúhelníka, ...

Popis hradeb
    Městské hradby byly tvořeny jednoduchou kamennou zdí původně opatřenou cimbuřím, dnes zazděným. V určitých místech se v náznacích rýsuje i parkánová zeď. Do města se vstupovalo dvěma branami. Hlavní Dolní brána na východě, jejímž místem dnes prochází hlavní přístup na náměstí kolem radnice, se do dnešních časů nedochovala. Tato brána fungovala jako hlavní přístup do města. Druhá, tzv. Horní brána byla situována v severní části hradeb a