Zaniklá tvrz ležící v těsné blízkosti pravěkého hradiště. Tvrz a hradiště spolu však nijak nesouvisí. Tvrz není v písemných pramenech zmiňována, předpokládá se, že se zde žilo v 2. pol. 13. stol. a že tvrz zanikla po dostavění blízkého hradu Vildenberka počátkem 14. stol.
Místo opevnění
Pohled na dvoudílnou dispozici opevnění přes příčný příkop od severu.
© Roman Řezáč 03/2004
Graficke pismenko Stopy opevněného místa se nacházejí na široké ostrožně mezi dvěma potoky, Koválovickým a neznámého jména, asi 1 km východně od pozořické osady Jezera. Nevede k němu žádná cesta a místo je hodně zarostlé a nejasné.

historie

Opevnění Hradištěk u Jezery leží v těsné blízkosti pravěkého hradiska, s ním však prokazatelně nesouvisí. Jeho existence se předpokládá ve druhé polovině 13. století. V souvislosti s blízkým Vildenberkem se má za to, že bylo starší a zaniklo ještě před jeho vznikem. Chybí také jakékoliv archeologické nálezy a ani v dostupných pramenech se sídlo ani jeho jméno neuvádí.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.